Selasa, 21 Oktober 2014

но дека сте биле боли

Во декември 2005 година, јас спроведе дводневна работилница со мажи кои неодамна беше ослободен од затвор за семејно насилство. Со мажи беа нивните сопруги, како и татко на насилник кој сè уште беше во затвор.

Татко, Даглас, седеше пред мене, споделување на детството искуства.

"Мојата мама е многу љубов жена - голем срце, напорна работа љубовен жена", ми рече тој. Од мојот многу години на советување, знаев дека мојата дефиниција на љубовта и неговата дефиниција на љубовта, најверојатно мошне различни.

"Дали таа некогаш сте се победи?", Прашав.

"О, да. Таа ме победи цело време. Татко ми го победи мама и мама ме победи. Но, таа ме победи, бидејќи јас беше лошо. Бев навистина лошо. Можеби ако таа ме победи повеќе, јас не би било толку лошо. "

"Што таа ве победи со?"

"Сe што таа може да ја добие својата раце на. Продолжни кабли, дрвени лажици. Често морав да одам во дворот и одберам прекинувачот. "

"Како се чувствувате кога ќе знаеше си одеше да се добие тепа?"

, јас бев исплашен. Би моли и се изјасни и ветување да не го стори повторно што и да беше таа е лута. Но, тоа никогаш не работел. Јас секогаш доби тепањето. А потоа по тепањето таа ќе ми каже дека ме сака, дека тоа е за мое добро, и дека таа ја боли повеќе отколку што ме боли. "

"И како сте биле лошо?"

"Па, понекогаш и јас ќе дојде кон крајот, а понекогаш и јас ќе се зборува назад. Потоа добив во алкохол и дрога на многу рана возраст. Можеби ако таа ме победи повеќе, јас не би го направиле алкохол и дрога. "

"Зошто мислите дека ти го направи алкохол и дрога?"

"Јас бев само нараняваш премногу. Тоа ми требаше едноставно сета болка за некое време. "

"Она што беше болка?"

"Не знам. Јас бев само нараняваш многу. "

"Дали мислите дека тоа е можно дека сте биле боли жената која требаше да ве заштити беше наместо тоа боли? Дека таа е ти збунувачки од страна на ти го кажувам она те сакав додека таа била и застрашувачки вас? Дека нема никој да се обратат за безбедност и негувањето? Дека сте биле исплашени поголемиот дел од времето, поради страв од тепањето? Дека сте биле ужасно осамени и не може да се сврти кон вашите родители, бидејќи тие беа оние кои предизвикуваат болка? "

Тишина ......... Тогаш тој ме погледна во шок. Како сијалица, кога во неговиот ум, солзи покатились му издржа образи. Набргу е липање.

"Тоа е во право ... Тоа е во право ... .Во тепањето биле проблем. Повеќе тепање не би им помогнале. И јас го победи моите деца мислејќи дека е вистинската работа да се направи, а сега мојот син е во затвор за претепување на неговата сопруга и заштитни услуги сакате да го одземе нивната ќерка. И јас скоро ја удрил некој ден, кога таа не ме пречи. Јас сум толку мило јас не. Ова мора да се запре! Ова мора да престане! "